1. Serveis psicològics individuals:
a). Teràpies Psicològiques Individuals
Aquestes són intervencions centrades en l’individu, dissenyades per tractar trastorns emocionals, conductuals o mentals. Entre elles es troben:
Teràpia Cognitiu-Conductual (TCC): Està basada en la idea que els nostres pensaments, emocions i comportaments estan interrelacionats. La TCC és una de les teràpies més investigades i s’ha demostrat eficaç per tractar depressió, ansietat, trastorns de pànic, fòbies, trastorns obsessiu compulsius (TOC) i estrès posttraumàtic.
2. Logopèdia
La logopèdia és una disciplina que s’encarrega de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels trastorns relacionats amb la parla, la veu, l’audició i el llenguatge. Els serveis de logopèdia estan destinats a millorar la comunicació de les persones que tenen dificultats en aquestes àrees, ja sigui per problemes congènits, adquirits o relacionats amb malalties.
Serveis de logopèdia:
1. Diagnòstic: Avaluació dels trastorns de la parla i llenguatge a través de diverses proves i entrevistes.
2. Tractament de trastorns de la parla: Es tracta de problemes com la disàrtria, la tartamudesa o l’apràxia de la parla.
3. Intervenció en trastorns del llenguatge: Ajuda en casos de retard en el llenguatge, dislèxia, afàsia i altres trastorns relacionats.
4. Rehabilitació de la veu: Tractament de persones amb problemes de veu, com ara ronquera, afonia o trastorns relacionats amb l’ús excessiu de la veu.
5. Trastorns de la deglució: S’aborden dificultats per empassar o mastegar, conegudes com a disfàgia.
6. Rehabilitació de l’audició: Programes que ajuden a millorar la comunicació de persones amb pèrdua auditiva, sovint en col·laboració amb audiòlegs.
7. Prevenció: Estratègies per prevenir el desenvolupament de trastorns de la comunicació, especialment en nens.
3. Serveis Psicològics Comunitaris
Aquests serveis estan orientats al benestar d’un grup o comunitat en conjunt, i es basen en la premissa que la salut mental està influïda pel context social i cultural. Alguns exemples són:
a) Psicoeducació Comunitària: Els psicòlegs poden oferir tallers i programes educatius per ajudar la comunitat a aprendre sobre salut mental, estratègies d’afrontament i la importància del benestar emocional. Això pot incloure iniciatives de prevenció de violència, promoció de la salut mental a escoles, i programes de suport a famílies.
b) Teràpies Grupals: A l’àmbit comunitari, els grups de suport i les teràpies grupals poden ser un recurs eficaç per tractar problemes com l’addicció, l’ansietat social o el dol. El suport social i l’experiència compartida entre membres del grup faciliten la recuperació.